10 Ocak 2012 Salı

Coğrafi bölgelerimize göre evlerin yapısı...


MARMARA BÖLGESİ
Marmara Bölgesi’ndeki evler moderndir. İstanbul’da evlerin en güzel özelliklere sahip olmasından dolayı İstanbul Marmara Bölgesi’nin başkentidir.

KARADENİZ BÖLGESİ
Karadeniz Bölgesi’nin ev tipleri Ankara’nın evlerine benzemektedir. Ama Karadeniz Bölgesi’nin doğal güzelliğinin yanında evler çok hoş görünür.

Safranbolu Evleri, yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarıdır. İlçe merkezinde 18. ve 19.yy. ile 20.yy. başlarında yapılmış yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Bu eserlerin 800 kadarı yasal koruma altındadır. Evler Safranbolu´nun iki ayrı kesiminde gruplanmış durumdadır. Birincisi "Şehir" diye bilinen ve kışlık olarak kullanılan kesim, ikincisi "Bağlar" diye bilinen ve yazlık olarak kullanılan kesim.

EGE BÖLGESİ
Ege evlerinin planları daha çok dış sofalı (sofa:evlerin girişinde oda kapılarının açıldığı yer), yapı tarzlarında kâgir (kâgir:taş yâda tuğladan) zemin üzerine ahşap çatkı ve kiremit örgülüdür.


AKDENİZ BÖLGESİ
Akdeniz Bölgesi’ndeki evler dağlıklara yapılan bir ev türüdür.Planlar dış sofalıdır. Sahil evleri teras şeklinde taş kaideler üstüne oturtulmuştur.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Bölgenin yapı malzemesi sınırlıdır. Duvarlar yığma kerpiç tuğla, damlar kavak atkılar üzerinde kerpiç topraktır.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Doğu Anadolu'nun evlerinin plan tipi sofasız, iç avlulu, tandır evlidir. Bu bölgemizde evler genelde taştan yapılmıştır. Bu evlerin üst örtüsü ise topraktır.

GÜNEYDOĞU BÖLGESİ
Yazın çok sıcak olduğundan kaldırım döşeli daracık sokaklar etrafında, yüksek avlu duvarları içerisinde kalın taş duvarlı ve düz toprak damlı evler inşa edilmiştir.

6 yorum:

  1. ooo çoktan araştırmışsın şimdi gördüm;)harika bir araştırma olmuş.tebrik ederim.)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler yengeciğim...

    YanıtlaSil
  3. İşte budur!.. Tebrikler, bence de çok güzel bir araştırma olmuş. Sizi izlemek büyük bir keyif, Tarık Bey.. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizden böyle güzel sözler duymak, beni mutlu ediyor.:-)
      TEŞEKKÜRLER ÖĞRETMENİM.!

      Sil
  4. Emeğine sağlık çok güzel olmuş 11 . sınıfım işime yaradı :D

    YanıtlaSil
  5. ÇOOK TEŞEKKÜR EDERİM <3<3 ÖDEVİME ÇOK YARDIMCI OLDUN

    YanıtlaSil